Janne & Per, marts

Pladsbesparende trappe til villalejlighed med skråvægge

”Vi bor på 1. sal i en villalejlighed på 100 m2. Sidste sommer skiftede vi taget, og i den forbindelse istandsatte vi vores loftrum for at få udnytte pladsen. Loftrummet skal med tiden bruges til opbevaring og som en slags hems, hvor vi kan have et soveværelse, så vores to børn kan få hver deres værelse.

Vi stødte på udfordringer med veksler, spær og skråvægge der gjorde det ekstra svært at placere trappen til loftrummet, efter vi havde lagt tag. En anbefaling til andre der overvejer et tilsvarende projekt: Start med trappen før udskiftning af taget. Med trappearkitekt Janus Damsgaards hjælp er vi kommet i mål. Ingen kan se, at trappen til vores nye loftrum ikke har været der altid.

Vi er ikke byggeteknisk mindet, så der er mange små detaljer vi havde overset, uden professionel vejledning: Fx at det er bedre at nøjes med gelænder til en side, hvis trappen skal syne mindre – eller at håndliste, der går til gulv i stedet for en stolpe, gør trappen mere let og elegant at se på. Vi ønskede en hemse-trappe i tråd med vores nuværende trappe, der løber fra vores entre og op til selve lejligheden. Det har vi fået. Trappen er udført med sambatrin i lud og hvidolieret fyrretræ, håndlisten er i lakeret mahogni og skåret i smig ned mod gulvet i bunden af trappen, hvilket er en virkelig flot detalje.

Vi har været meget tilfredse med handlen og vi vil til hver en tid anbefale WOOD STEP. Fra første møde til det endelige resultat, har vi haft en rigtig rar dialog med Janus og servicen har været helt i top.

Janne & Per

 

Fakta om trappen

Janne og Pers trappe er en kombineret hemsestige/trappe – også kaldet en pladsbesparende ligeløbstrappe med rumspare trin. Et trin har to trindybder – smalt i den ene side, 20 cm i den anden. En hemsestige har en trindybde på 7-10 cm. Sammenlignet med en almindelig trappe fylder den kun det halve – og det er en fordel, når trappen som her, skal placeres i en stue med begrænset plads.

En pladsbesparende trappe kan sagtens have god komfort, hvis den er konstrueret rigtigt. Selvom trappen forekommer mere simpel end en almindelig trappe ligger der flere overvejelser bag som har betydning for hvor meget glæde, du får af den og dermed også af investeringen i ekstra kvadratmeter på loftet eller i kælder.

Der er to vigtige hensyn i Janne og Pers projekt:

1. Trappens placering og trin skal passe med ganglinjen i rummet
2. Visuelt skal trappen fylde mindst muligt.

Trin skal vende, så du starter på det rigtige ben i forhold til ganglinjen, ellers vil det føles unaturligt at gå på trappen. Børn er i øvrigt de første der vænner sig til de smallere sambatrin / kotelettrin, er min erfaring – mens det kan kræve lidt tilvænning for de voksne.

Der er lavet flere tilpasninger i design som får Janne og Pers hemse-trappe til at syne mindre. I stedet for at starte trappen med en massiv trappestolpe er håndliste ført til gulv. Håndlisten er placeret i højre side – væk fra køkken og gangareal i stuen. På førstesalen er gelænderhøjden sænket med 15 cm i forhold til standardmål. Visuelt er det en mere elegant løsning. Samtidig er det mere praktisk i forhold til udnyttelse af pladsen på loftet.

 

Trappespecifikationer

• Ligeløbstrappe med rumspare trin / kotelet trin
• Håndliste (HL3) i lakeret mahogni
• Buet håndliste ført til gulv
• Hvidmalede balustre (RS30)
• Hvidmalet vange
• Ludbehandlede fyrretræstrin

 

Janus Damsgaard, TrappeARKITEKT®

Janne & Per, marts