Mette & familie, april

Elegant trappe til murermestervilla

Mette og familien er i gang med et større renoveringsprojekt i deres gamle murermestervilla. Inden de gik i gang, var der ikke mindre end fire trapper i huset – to fra stue til førstesal og to trapper fra stue til kælder. Nu er der to, der fuldender den elegante murermesterstil familien ønskede sig.

”Vi stod med fire trapper, men faktisk kunne ingen af dem bruges. I stedet skulle vi finde en ny og bedre placering til to nye trapper. Da Janus (trappeARKITEKT®) besøgte os første gang var trappehul og loft allerede lavet færdigt på anvisning af den entreprenør, der hjalp os med ombygningen. Derfor kom det bag på os at der viste sig ikke at være plads nok.

Trods manglen på plads er det faktisk lykkedes at lave en overraskende god trappe, som vi er meget glade for. Den er ikke for pyntet, men har masser af stil. Vi er især glade for kattepoten og den rillede stolpe. I det hele taget har vi været glade for samarbejdet med Janus. Vi havde ikke brug for at blive inspireret – snarere at blive vejledt i de muligheder, der kunne give os den trappe, vi havde i tankerne. Det fangede Janus hurtigt.”

Mette & familie

 

Fakta om trappen

Det er slet ikke nødvendigt at hive alt ned fra øverste hylde for at lave en flot og lækker trappe, der oser af stil. Det er Mettes trappe et meget fint eksempel på. Ingen er i tvivl om at her er en eksklusiv trappe, selvom den ikke skilter med det. Detaljerne er nøje udvalgte – som fx buede balustre i stedet for runde standardbalustre, skjulte samlinger, riller i startstolpe og nøglehulsformet håndliste. En overpyntet trappe kan hurtigt komme til at ”larme”. Derfor er hellere lidt – men godt, det bedste råd, jeg kan give, når trappen skal designes. Også selvom det er fristende at lade sig rive med af alle mulighederne.

Denne trappe lever ikke helt op til de idealmål, vi anbefaler for trindybde og højde – d.v.s. trappen stigning som definerer, hvor god trappen er at gå på. Her har vi fundet det bedste kompromis i og med trappehul, loft og udvekslinger var på plads, inden opmåling til trappen. For at give mest muligt frihøjde har vi anbefalet at skære dækkanten skråt af. Den løsning giver mere plads til trappen, så det undgås at den bliver for stejl.
Vi kommer i øvrigt altid gerne ud og laver en foreløbig opmåling og en tegning med målene for en standardtrappe, inden du går videre med dit byggeprojekt. Så er du sikker på at målene passer og undgår at skulle betale for dobbeltarbejde. Design og pris på den endelige trappe kan sagtens vente til omgivelserne er helt færdige.

Kældertrappens design er en kopi af trappen til førstesal, så de to trapper opleves som én sammenhængende trappe, der passer naturligt til huset. Til førstesalen er der dog lavet 90 graders drejning ved håndlistens bund, mens kældertrappens håndliste slutter som en klassisk snegl. Forskellen på de to løsninger er trappestolpens højde: 90 graders drejning giver mulighed for at skære 10 cm af højden på startstolpe. I kælderen, hvor den detalje er mindre vigtigt, kan der derfor spares lidt.

 

Trappespecifikationer

  • Skrå trappestart med en rund stolpe og håndlistesnegl / ”kattepote” på et klodstrin
  • 90° krumning i indvendigt sving på trappen, åbent hovedstykke
  • Lukket med hvidmalet stødtrin
  • Håndliste og trin i eg kl. 1, som kunden selv har overfladebehandlet inden montage
  • Trinforkant F1
  • Ingen synlige propper på udvendig side af vanger

 

Janus Damsgaard, TrappeARKITEKT®

Mette & familie, april