Mie & Ulrick, oktober

Kopi af murermestervillaens halltrappe

Mie og Ulricks nye halltrappe i murermestervillaen er praktisk taget en tro kopi af den originale fra 1938. Husets klassiske trappe med pladegelænder er blevet skiftet ud med en opdateret version anno 2021.

”Husets tidligere ejer havde boet her i 81 år, uden at lave ret meget om. Så vi gik i gang med at renovere alt fra ende til anden som det første, da vi købte villaen i 2019. I den proces har det været vigtigt for os at genskabe så mange af husets oprindelige detaljer som muligt. Ikke mindst halltrappen, som havde så mange fine detaljer. Det havde været synd ikke at bevare dem.

Første tanke var kun at skifte trappens gelænder, men den idé opgav vi hurtigt igen. I stedet gik vi på jagt efter trappefagfolk med den rigtige erfaring i den her type trappeprojekter. Det er jo en større investering – og vores hus. Vi ville gerne være helt sikre på, at trappen nu også blev som vi havde forestillet os, trods de skæve vinkler, der følger med i sådan et gammelt hus.

Jeg fandt tilfældigvis WOOD STEP på Instagram, og kunne hurtigt se, at her var den stil, vi var på udkig efter. Vi havde dog flere leverandører på besøg, inden vi besluttede os. Men valget faldt på WOOD STEP og Janus (Trappearkitekt). Det har vi ikke fortrudt – vi har været trygge ved forløbet hele vejen. Janus har været på besøg hos os flere gange undervejs. Først for at måle op til trappen – og senere for at lave endelig kontrolopmåling, inden trappen blev sat i produktion.

Vi har selv gået og renoveret huset, så det gav os ekstra tryghed at have en ekspert, vi kunne rådføre os med. Janus har blandt andet vejledt os i hvordan vi kunne lave en pæn afslutning på førstesalen, hvor trappen griber fat i dækket (etageadskillelsen). Jeg er glad for at vi valgte at få eksperthjælp på banen meget tidligt i forløbet. Det kan næsten ikke gøres for tidligt.

Mie & Ulrick

 

Fakta om trappen

Mie og Ulricks trappe er rigtig fint eksempel på, hvilken effekt det har at fjerne pynt, i stedet for at fylde på. Det er på én gang en meget klassisk, voluminøs halltrappe – men samtidig har den et moderne og stramt udtryk.

De fleste halltrapper i den her kategori har meget pynt og svung – rundede hjørner, riller i startstolpe, snegl m.v. Her er vi gået en helt anden vej. Ved at fjerne al overflødig pynt kommer trappen til at fremstå meget nutidig og elegant, selvom der faktisk er tale om et trappedesign fra 1938.

Trappen er stort set magen til villaens originale. Eneste forskel er, at der nu er lavet udskæringer i pladegelænderet efter ønske fra Mie og Ulrick, som gerne ville have en mere børnevenlig trappe. Trin i fyrretræ er skiftet ud med eg, der har fået en mørk olie, så det røgede egetræslook passer til gulvet på førstesalen. Håndlisten er i lyst træ, der passer til materialer, der er brugt andre steder i huset.

Trappen har flere karakteristiske detaljer, der gør den speciel. Starttrinnet er atypisk – her er det firkantet i stedet for afrundet. Sædvanligvis vil et trin være smalt inderst og dybere yderst – her har trin stort set samme dybde på hele trinnet. Det giver nogle meget dybe trin.

Dimensionerne på den nye trappe er fuldstændigt som på den gamle. Gulvet er hævet lidt i forhold til det oprindelige. Det er der selvfølgelig taget højde for både i opmåling og konstruktion, men fordi bredde på trappen er den samme, har væg og dør ned til kældertrappe kunne reetableres under trappen som før.

Tålmodighed kan godt betale sig. Mie og Ulrick har haft tålmodighed til at gøre tingene i den rigtige rækkefølge, og fx vente med kontrolopmåling og bestilling af trappen til gulve var hævet. Selvom det skubber tidspunkt for levering af trappen, sparer det tid i sidste ende. Vi undgår unøjagtigheder.

 

Trappespecifikationer

  • Trappestart: Håndlistekrumning til klodstrin.
  • Pladegelænder ekskl. rille mellem ovale huller.
  • Håndliste: P12
  • Ubrudt forløb på håndliste.
    o 90° krumning i indvendigt sving på trappen.
    o 90° krumning i overgang til vandret værn.
  • Lukket trappe med hvidmalet stødtrin.
  • Trin og håndliste er udført i egetræ. Kunden har selv overfladebehandlet disse trappedele forud for vores trappemontage.
  • Trinforkant: FK1 inkl. 12×12 mm platliste.
  • Ingen synlige propper på udvendig side af forvange.

 

Janus Damsgaard, TrappeARKITEKT®

Mie & Ulrick, oktober