Trin-for-trin-guiden

Guiden til dit køb af trætrappe

Kom godt i gang med dit køb af trætrappe

Muligheder er utallige, når du skal vælge trappe til boligen. Uanset om du er ved at bygge nyt eller renovere bliver dit trappevalg ganske afgørende for huset udtryk og stil. Skal det være utraditionelt, lyst og let, kontrastfyldt, klassisk, afdæmpet, romantisk, hightech eller noget helt andet?

Markedet kan være uoverskueligt – og hvordan kommer man så godt og sikkert igennem hel processen omkring et trappekøb? Her er en række punkter, du altid bør overveje i processen.

Prisniveauer for indvendige trætrapper

Prisen afhænger af mange ting og de krav, du stiller til udforming og materialer. Et godt udgangspunkt i budgetfasen er en gennemsnitspris på mellem 25.000 og 45.000 kr. incl. moms. F.eks. er prisen på en kvartsvingstrappe i fyrretræ cirka 15.000 incl. moms, mens en trappe udført i gammel stil godt kan løbe op i mere end 100.000 incl. moms. Læs med her hvordan man beregner prisen på en trætrappe.

Hvordan konstrueres og bygges en trætrappe?

Der er en lang række faktorer, der skal tages højde for: Hvilken krumning skal trappen have, hvordan måles op til trappehul, hvordan fastlægges trappebredde, hvor skal trappen placeres, hvor stejl må trappen være, skal trappen være åben eller lukket? Der skal også tages stilling til træsort(er) og muligheden for at kombinere med stål og glas. Du kan hente Woodsteps e-bog ”10 gode råd”, hvor du kan læse mere om nogle af de ting, du støder på i forløbet. Læs her mere om hvordan man finder ud af hvilken trætrappe konstruktion der passer til netop dit hus, og hvordan man bygger en trætrappe.

Hvilken trappetype skal man vælge?

Trappevalget er ofte en kombination af, hvad der er muligt at indpasse i byggeriet, pladshensyn, hvilken stil man ønsker og hvilket budget, man arbejder ud fra – men det er også i høj grad et spørgsmål om sikkerhed og funktionalitet. Alle disse elementer skal gå op i en højere enhed før man vælger trappe – en trappe som er meget mere end blot vejen fra den ene etage til den anden. En trappe vil ofte være en markant del af husets arkitektur og atmosfære. De mange trappertyper har hver deres forcer. Du kan finde mere information og inspiration om ligeløbstrapper, kvartsvingstrapper, halvsvingstrapper og meget mere her.

Trapper og træsorter

Den rigtige træsort kan være prikken over i’et. Ofte vil man vælge én træsort til hele trappen, men et mix, hvor eksempelvis trinnene er i egen træsort kan give et helt unikt udtryk. Valg af træsort(er) kan også være afgørende for udtrykket i de tilfælde, hvor stål eller glas indgår som en del af den samlede løsning. Træsorten har også stor betydning for trinnenes slidstyrke. Fyrretræ er den blødeste og billigste sort – og helt tilstrækkelig til almindelig slitage i enfamilieshuse. Dog vælges ofte en hårdere træsort for at opnå større slidstyrke.Trapper kan fremstilles i alle gængse træsorter (typisk ask, bøg, eg, fyr og mahogni), men også i mere specielle træsorter efter nærmere aftale. Vil du vide mere om træsorter, så læs med her på www.træ.dk , eller se med i denne video hvor forskellige træsorter gennemgås.

Kreative muligheder

Gelændere i glas og stål kan skabe et helt unik og overraskende udtryk. Enten som en helt åben trappe, en trappe med zizag-vanger. Måske er en løsning med glasgelænder det rigtige – eller en svævende trappe med stål eller en opsadlet trappe eller en centervangetrappe eller….mulighederne er utallige. Hent inspiration i Woodsteps galleri, hvor der findes flere hundrede smukke, unikke trapper.

Vedligeholdelse af trætrappen

Hvis trappen skal fremstå så smukt som muligt år efter, er det vigtigt, at vedligeholdelse sker i henhold til de anvisninger, der medfølger. Her findes vejledning til såvel daglig rengøring, itl vedligeholdelse over tid og til reparation af skader. I Woodsteps vejledning findes der gennembearbejdede vejledninger til både malede, olierede og lakerede trapper.

Love og regler for indvendige trætrapper

I enfamiliehuse, der opføres i overensstemmelse med bygningsreglementet kan trapper udføres helt som du har lyst til. Der er således ingen lovkrav, der skal tages højde for. Vi anbefaler altid, at enhver trappe udføres med gelænder på minimum én side af trappen. Husk også at tage børnesikring med ind i overvejelserne. Læs mere i Bygningsreglementets §57 omkring adgangsforhold og trapper.