Trappeguiden

Guiden til dit køb af trætrappe

Kom godt i gang med dit køb af trætrappe  

Mulighederne er utallige, når du skal vælge trappe til boligen. Uanset om du er ved at bygge nyt eller renovere, bliver dit trappevalg ganske afgørende for husets udtryk og stil. Skal det være utraditionelt, lyst og let, kontrastfyldt, klassisk, afdæmpet, romantisk, hightech eller noget helt andet?

Markedet kan være uoverskueligt – og hvordan kommer man så godt og sikkert igennem hele processen omkring et trappekøb? Her er en række punkter, du altid bør overveje i processen.

Prisniveauer for indvendige trætrapper

Hvad bestemmer prisen på en trappe, og hvor meget trappe kan man egentlig få for sine penge?
I de indledende overvejelser om et trappekøb, er det her nogle af de spørgsmål, der først melder sig på banen, næst efter – hvordan skal vores drømmetrappe se ud? For matcher drømmene budgettet på trappen?

Der er flere faktorer, som bestemmer en trappes pris, og det kan være svært at vurdere, hvilke ting der har væsentlig indflydelse på prisen. Som rettesnor er en enkel trætrappe dyrere, end hvis samme trappe bliver udført med pynt og buede detaljer. Materialevalg og trappens konstruktion vejer dog også tungt. Værn i stål og glas er dyrere end værn i træ, og en selvbærende trappe koster mere end en trappe med sidevanger, der bærer trinene.

Læs mere om prisniveauer for indvendige trætrapper og se tre priseksempler her.

 

Hvordan konstrueres og bygges en trætrappe?

Der er en lang række faktorer, der skal tages højde for: Hvilken krumning skal trappen have, hvordan måles der op til trappehul, hvordan fastlægges trappebredde, hvor skal trappen placeres, hvor stejl må trappen være, skal trappen være åben eller lukket? Der skal også tages stilling til træsort(er) og muligheden for at kombinere med stål og glas. Du kan hente WOOD STEPs e-bog ”10 gode råd”, hvor du kan læse mere om nogle af de ting, du støder på i forløbet. Læs her mere om hvordan man finder ud af, hvilken trætrappekonstruktion der passer til netop dit hus, og hvordan man bygger en trætrappe.

Hvilken trappetype skal man vælge?

Trappevalget er ofte en kombination af, hvad der er muligt at indpasse i byggeriet, pladshensyn, hvilken stil man ønsker og hvilket budget, man arbejder ud fra – men det er også i høj grad et spørgsmål om sikkerhed og funktionalitet. Alle disse elementer skal gå op i en højere enhed, før man vælger trappe – en trappe som er meget mere end blot vejen fra den ene etage til den anden. En trappe vil ofte være en markant del af husets arkitektur og atmosfære. De mange trappertyper har hver deres forcer. Du kan finde mere information og inspiration om ligeløbstrapper, kvartsvingstrapper, halvsvingstrapper, kældertrapper og meget mere her.

Trapper og træsorter

Den rigtige træsort kan være prikken over i’et. Ofte vil man vælge én træsort til hele trappen, men et mix, hvor eksempelvis trinnene er i egen træsort, kan give et helt unikt udtryk. Valg af træsort(er) kan også være afgørende for udtrykket i de tilfælde, hvor stål eller glas indgår som en del af den samlede løsning. Træsorten har også stor betydning for trinnenes slidstyrke. Fyrretræ er den blødeste og billigste sort – og helt tilstrækkelig til almindelig slitage i enfamilieshuse. Dog vælges ofte en hårdere træsort for at opnå større slidstyrke.Trapper kan fremstilles i alle gængse træsorter (typisk ask, bøg, eg, fyr og mahogni), men også i mere specielle træsorter efter nærmere aftale. Vil du vide mere om træsorter, så læs med her på www.træ.dk , eller se med i denne video hvor forskellige træsorter gennemgås.

Kreative muligheder

Gelændere i glas og stål kan skabe et helt unikt og overraskende udtryk. Enten som en helt åben trappe, en trappe med zizag-vanger. Måske er en løsning med glasgelænder det rigtige – eller en svævende trappe med stål eller en opsadlet trappe eller en centervangetrappe eller….mulighederne er utallige. Hent inspiration i WOOD STEPs galleri, hvor der findes flere hundrede smukke, unikke trapper.

Hvornår er du klar til trappemontage?

Før din nye trappe kan monteres, er der en række forudsætninger for omgivelserne, som skal være klar. Det er vigtigt;

  • at rummet er tørt og opvarmet.
    Den relative luftfugtighed skal være mellem 40% og 50% ved 20 graders celsius.
  • at trappehullet er færdig beklædt og vægge er spartlet og malet første gang.
    Mindre skrammer på vægge må forventes i forbindelse med trappemontagen.
  • at der er lagt gulv både på nedre og øvre plan.
    Alt efter trappeløsning og design kan der være forskel på, om hvorvidt din inddækning skal skjule gulvende, eller om gulvet skal lægges ud over inddækningen. Overgang mellem inddækning og gulv på øvre plan aftales derfor med din TrappeARKITEKT®.
  • at trappehullet er ryddet for byggematerialer og affald.

Tøv ikke med at kontakte os hvis du har spørgsmål til, hvornår trappen skal monteres i dit renoveringsprojekt eller nybyg.

Vedligeholdelse af trætrappen

Hvis trappen skal fremstå så smukt som muligt år efter år, er det vigtigt, at vedligeholdelse sker i henhold til de anvisninger, der medfølger. Her findes vejledning til såvel daglig rengøring, til vedligeholdelse over tid og til reparation af skader. I WOOD STEPs vejledning findes der gennembearbejdede vejledninger til både malede, olierede og lakerede trapper.

Love og regler for indvendige trætrapper

I enfamiliehuse, der opføres i overensstemmelse med bygningsreglementet, kan trapper udføres helt, som du har lyst til. Der er således ingen lovkrav, der skal tages højde for. Vi anbefaler altid, at enhver trappe udføres med gelænder på minimum én side af trappen. Husk også at tage børnesikring med ind i overvejelserne. Læs mere i Bygningsreglementets §57 omkring adgangsforhold og trapper.