– for en trappe er ikke bare en trappe

Det er detaljerne, der definerer din trappe. Drømmer du om en harmonisk og smuk trappe med masser af wow-effekt, så er det de helt små detaljer, du skal rette dit fokus i mod. Her er meget at hente – ikke bare på wow-effekten, men også på holdbarhed og slidstyrke.

TrappeARKITEKTEN® har samlet 6 oversete detaljer, der er med til at perfektionere din nye indendørs trappe.

 

1. Derfor skal du vælge afrundede trin og vanger

Der er flere gode grunde til at vælge trin og vanger med afrundet kant, fremfor helt skarpe kanter. For det utrænede øje kan trappekanten synes at være en ubetydelig kosmetisk detalje. Det er det dog langt fra.

Lidt afhængig af placering i boligen, er trapper som oftest et meget trafikeret sted. Børn og voksne tager turen op og ned ad husets trappe adskillige gange dagligt, med alt fra legetøj og skoletasker til vasketøjet. Uanset, hvor godt du passer på, så er det i praksis umuligt helt at undgå stød og slag over tid.

Trin og vanger med en skarp kant er langt mere udsatte og skrøbelige, end trin og vanger med en let afrunding på blot nogle få millimeter. Du ser ethvert hak i en skarp kant, hvorimod afrundede kanter beskytter trappen, så den bliver ved med at se pæn ud.

 

 

2. Snedker-fif, der får trinnene til at slutte tæt

Træ er et organisk og levende materiale. Det er det, der gør en trappe i træ så fantastisk smuk. Som materiale har træ dog også nogle naturlige egenskaber, som er vigtige at tænke med, når trappen konstrueres.

Hvis du gerne vil minimere svindrevner i samlinger, så den nye trappe til stue, hall eller køkken bliver ved med at se pæn ud, er det vigtigt at spørge ind til: hvordan trin er udfræset og hvordan de monteres – inden du takker ja til tilbuddet på din nye trappe. Er der taget højde for at trappen skal kunne give sig?

BLOG: Hvordan man bygger en trappe i træ?

TrappeARKITEKTEN’s® anbefaling er omfræsede trin i vange og udtapning af trin, som er en gammel snedker-teknik, der gør trappen mere solid og giver flotte, tætte samlinger. Også over tid. Træet får plads til at arbejde naturligt.

 

3. Centrering af håndliste i trappestolpen

Symmetri og optisk balance er afgørende for helhedsindtrykket af en trappe. En af de detaljer, der er nem at overse, men som har stor betydning for trappens udseende, er håndlistens placering.

Er den sidestillet eller centreret? Hos WOOD STEP kan vi begge dele. Rent funktionelt har det ikke nødvendigvis nogen praktisk betydning, men en sidestillet håndliste skubber den optiske balance og kan få trappen til at se disharmonisk ud, hvorimod centrering giver et pænere og mere harmonisk udseende.

 

4. Forebyg knastgennemtrængning på malede overflader

Hvidmalede vanger er flotte – særligt, hvis de forbliver hvide. Hvis du gerne vil forebygge kedelige gule gennemtrængninger efter knaster og sikre, at din trappe bliver ved med at se pæn ud – også om 5, 10 og 20 år, så husk at undersøge, hvilken overflade, der males på.

Vanger, der skal males, laves typisk i fyrretræ, som fra naturens hånd er rig på knaster. Males der direkte på træet er knastgennemtrængning i malingen uundgåeligt med årene. Det kan nemt forebygges ved at give overfladen et tyndt MDF slidlag, inden vangen males. MDF slidlaget er ikke standard hos alle leverandører, derfor er det en god idé at spørge meget specifikt ind til materialer og overfladebehandling, når du afsøger dine valgmuligheder.

 

5. Gå efter buet vange og håndliste til din kvartsvingstrappe

En kvartsvingstrappe er ikke bare en kvartsvingstrappe. Kig nøje på trappeforløbet på de modeller, du bliver præsenteret for – hvordan ser trappesvinget ud? Svinger trappe, vange og håndliste vinkelret eller følger trappen buen på trinenes forkant? Det er billigere her og nu at vælge en kvartsvingstrappe, der svinger vinkelret – men, med den løsning, giver du køb på helheden.

Hvis du prioriterer, at trappen skal tage sig harmonisk ud, så skal du gå efter en trappe med sænket hjørnestolpe, buet vange og håndliste, der naturligt følger trappens forløb.

BLOG: Hvilken trætrappe passer til mit hus? 

 

6. Lille detalje med stor effekt – skjult trinmontage uden propper

Det er standard at trappetrin monteres med skruer i vangen. Skruerne skjules med dækpropper. Hvis du gerne vil have en blank overflade uden dækpropperne, så er det faktisk også muligt med særlige trinbeslag. Mount-in trinbeslag gør det muligt at montere trin helt uden synlige samlinger. Det er en lille detalje med stor effekt.

 

Læs andre relevante blogindlæg